“Zeleni talas” do kraja godine

Bez autora
Apr 22 2012

Usklađen rad semafora ili takozvani “zeleni talas” do kraja godine biće uspostavljen i na istočnom tranzitu, što će smanjiti saobraćajne gužve u ovom dijelu grada. Na istočnom tranzitu završeno je brojanje saobraćaja. U toku je završna faza izrade projekta sinhronizovanog rada semafora. Uspostavljanje “zelenog talasa” uticaće na smanjenje vremenskih gubitaka i podizanje nivoa saobraćajne usluge. Gradska uprava konstantno radi na poboljšanju saobraćaja u gradu kako bi se smanjivale gužve. Do sada je “zeleni talas” uspostavljen u Aleji svetog Save i u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Sinhronizacija semafora na ovim veoma prometnim saobraćajnicama u znatnoj mjeri ubrzala je protok saobraćaja. Trenutno su najveće gužve na istočnom tranzitu, zbog čega smo i krenuli u ovaj projekat.

“Zeleni talas” do kraja godineUsklađen rad semafora ili takozvani “zeleni talas” do kraja godine biće uspostavljen i na istočnom tranzitu, što će smanjiti saobraćajne gužve u ovom dijelu grada.

Potvrdila je ovo za “Glas Srpske” koordinator za analitiku i odnose sa javnošću Odjeljenja za stambene poslove i poslove saobraćaja Danira Pipić-Manojlović i dodala da je na istočnom tranzitu završeno brojanje saobraćaja.

- U toku je završna faza izrade projekta sinhronizovanog rada semafora. Uspostavljanje “zelenog talasa” uticaće na smanjenje vremenskih gubitaka i podizanje nivoa saobraćajne usluge - kazala je Pipić-Manojlović.

Istakla je da gradska uprava konstantno radi na poboljšanju saobraćaja u gradu kako bi se smanjivale gužve.

- Do sada je “zeleni talas” uspostavljen u Aleji svetog Save i u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Sinhronizacija semafora na ovim veoma prometnim saobraćajnicama u znatnoj mjeri ubrzala je protok saobraćaja. Trenutno su najveće gužve na istočnom tranzitu, zbog čega smo i krenuli u ovaj projekat - objasnila je Pipić-Manojlović.

Predsjednik Savjeta za unapređenje i bezbjednost saobraćaja Milenko Jaćimović je istakao da se protok vozila najviše ubrzava izgradnjom kružnih tokova.

- “Zeleni talas” daje odlične rezultate samo kada je broj vozila optimalan za “zeleni talas”. Međutim, prema statističkim podacima iz 2011. godine u gradu ima 81.000 registrovanih vozila, plus vozila koja dolaze u administrativni centar Republike Srpske, kao i vozila koja su na proputovanju kroz grad na Vrbasu. To je ogroman broj i “zeleni talas”, bojim se, ne može u potpunosti da riješi problem - objasnio je Jaćimović.

Naglasio je da “zeleni talas” u ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Aleji Svetog Save i nije u velikoj mjeri ubrzao protok saobraćaja.

- Razlog tome je što se na razdaljini od 300 metara nalaze četiri semafora i to nije trajno rješenje, jer se u Banjaluci svake godine povećava broj vozila. U 2009. godini bilo je 52.000 vozila, što znači da je za dvije godine povećan za 30.000 - kazao je Jaćimović.

Banjalučanin Aleksandar Raković smatra da je dobar potez uvođenje “zelenog talasa” i da je to praksa evropskih gradova, ali smatra da je problem kapacitet saobraćajnica u najvećem gradu Srpske.

- Najveći dio ulica je projektovan za svega dvadesetak hiljada automobila, a taj broj je učetvorostručen. Postoji više uskih grla u gradu, a najgore je oko 16 časova, kada se zaposleni vraćaju sa radnih mjesta - kaže Raković.

Kružni tok

Saobraćaj će dodatno rasteretiti i kružni tok koji će biti izgrađen do kraja godine kod Gradskog mosta. S obzirom na neposrednu blizinu mosta, saobraćaj nije mogao biti regulisan semaforima tako da je izgradnja kružne raskrsnice jedino rješenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik